Piwo pszeniczne pełne zapachów dojrzewającego zboża, chrupiącego chleba i świeżego ziarna. To jeden z najstarszych stylów piwa w Europie, który dzięki Pszeniczniakowi odzyskuje swój polski charakter. Pszeniczniak inspirowany kilkusetletnią tradycją warzenia tego piwa na Pomorzu to piwo, w którym klasyczne bananowo-goździkowe nuty harmonijnie przenikają się z delikatnie chmielową goryczką. Warzony metodą górnej fermentacji.
Składniki
woda z własnych ujęć głębinowych; słód pszeniczny, słód jęczmienny; chmiel aromatyczny i goryczkowy; drożdże górnej fermentacji z własnej stacji propagacji
Metoda warzenia
tradycyjna; górna fermentacja; długie leżakowanie
Pasteryzacja tak
Styl pszeniczne
Kolor jasny, słomkowy, mętny
Termin przydatności do spożycia 180 dni
Ekstrakt 12,1%
Zawartość alkoholu 5,2%